Current Affairs important gk, gs in hindi and english : 14 March 2020

Current affairs in hindi

1. भारत को ग्लोबल एनिमल प्रोटेक्शन इंडेक्स 2020 में कौन सा स्थान मिला है ?
उत्तर- दूसरा

2. किस देश के वैज्ञानिकों ने लागत प्रभावी सोलर रिसीवर ट्यूब तकनीक
विकसित की है?
उत्तर- भारत

3. किस संस्थान ने नकली नोटों पर रोक लगाने के लिए सुरक्षा स्याही
विकसित की है?
उत्तर- CSIR

4. किस देश में केटरीना सेकेलारोपाउलो ने देश की पहली महिला राष्ट्रपति के रूप में शपथ ली है?
उत्तर- ग्रीस

5. किस कंपनी ने महिला उद्यमिता को प्रोत्साहित करने के लिए ‘प्रगति’
पहल की शरुुआत कि है?
उत्तर- फेसबुक

6. किस देश में दुनिया का पहला डिजिटल सॉल्यूशन एक्सचेंज क्लाउड
“GOKADDAL” लॉन्च किया गया है?
उत्तर- भारत

7. IDFC FIRST बैंक के पहले ब्रांड एम्बेसडर कौन बने हैं?
उत्तर- अमिताभ बच्चन

8. किसे 2021 के वर्ल्ड गोल्फ़ हौल औफ फेम में शामिल किया गया है?
उत्तर- टाइगर वुड्स

9. किस टीम ने पहली बार रणजी ट्राफी चैंपियन बनने का गौरव हासिल कर लिया है?
उत्तर- सौराष्ट्र

10. कोरोना वायरस के कारण आईपीएल कब तक के लिए निलंबित कर
दिया गया है?
उत्तर- 15 अप्रैल

bihar police

geography test series important question

Current affairs in english

1. India has been ranked in the Global Animal Protection Index 2020?

Answer: Second

2. Scientists from which country have cost-effective solar receiver tube technology Has Developed?

Ans- India

3. Which institution has security ink to check fake currency
Has Developed?

Answer – CSIR

4. In which country is Katrina Cecallarpaolo sworn in as the first female President of the country?

Answer: Greece

5. Which company has made ‘progress’ to encourage women entrepreneurship
What is the beginning of the initiative?

Answer- Facebook

6. In which country the world’s first digital solution exchange cloud
“GOKADDAL” is launched?

Ans- India

7. Who has become the first brand ambassador of IDFC FIRST Bank?
Answer: Amitabh Bachchan

8. Who has been inducted into the World Golf Hall of Fame of 2021?

Answer – Tiger Woods

9. Which team has achieved the distinction of becoming the Ranji Trophy champions for the first time?

Answer: Saurashtra

10. How long IPL suspended due to Corona virus
has given?

Answer: 15 April

Join our telegram group

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.