Home Current Affairs Current Affairs in Hindi and English महत्वपूर्ण gk प्रश्न-उत्तर : 15/03/2020

Current Affairs in Hindi and English महत्वपूर्ण gk प्रश्न-उत्तर : 15/03/2020

by Umeeka

Current Affairs in Hindi and English महत्वपूर्ण gk प्रश्न-उत्तर : 15/03/2020

करंट अफेयर्स हिंदी में :

1. भारत सरकार ने किस वायरस को अधिसूचित आपदा घोषित कर दिया है?
उत्तर- कोरोना वायरस

2. सरकार ने अगले कितने दिनों तक के लिए फेसमास्क और हैण्ड सैनिटाइजर को आवश्यक वस्तु घोषित कर दिया है?
उत्तर- 100 दिन

3. भारत कि जनगणना 2021 कितने चरणों में पूरी होगी?
उत्तर-2 चरण

4. किस देश ने दुबई में आयोजित WION के ग्लोबल समिट में सर क्रीक विवाद को उठाया है?
उत्तर- पाकिस्तान

5. BSF के महानिदेशक का अतिरिक्त प्रभार किसने संभाला है?
उत्तर- सुरजीत सिंह देसवाल

6. किसने माइक्रोसाॅफ्ट के निदशेक मंडल से इस्तीफा दिया है?
उत्तर- बिल गेट्स

7. किस राज्य के डाकघर में भारत की पहली डिजिटल पार्सल लॉकर सेवा आरम्भ हुई है?
उत्तर- पश्चिम बंगाल

8. कहां स्थित भारत का पहला जिवित पाक कला संग्रहालय लिम्का बुक ऑफ रिकॉर्ड में शामिल किया गया है?
उत्तर- कर्नाटक

9. जीएसटी परिषद द्वारा मोबाइल फोन पर जीएसटी कितना कर दिया है?
उत्तर- 18%

10. हुरून ग्लोबल रिच लिस्ट-2020 के मुताबिक दुनिया के नौवें सबसे अमीर व्यक्ति कौन बन गए हैं?
उत्तर- मुकेश अंबानी

11. बैडमिंटन स्टार पीवी सिंधु को किस राज्य सरकार की एंटी-करप्शन हेल्पलाइन की ब्रांड एम्बेसडर नियुक्त किया गया है?
उत्तर- आंध्र प्रदेश

12. किस हाईकोर्ट ने स्टूडेंट्स के हड़ताल करने पर बैन लगा दिया है?
उत्तर- केरल हाईकोर्ट

13. सामाजिक सशक्तिकरण के लिए किसने नई दिल्ली में “उत्तरदायी कृत्रिम बुद्धिमत्ता 2020” के आयोजन की घोषणा की है?
उत्तर- केंद्र सरकार

14. इनमें से किस राज्य की विधानसभा में हाल ही में जाति आधारित जनगणना से जुड़े प्रस्ताव को पारित कर दिया गया है?
उत्तर- बिहार विधानसभा

15. 28 फरवरी को भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
उत्तर- राष्ट्रीय विज्ञान दिवस

16. भारत के अगले राजदूत के रूप में किस देश में जावेद अशरफ को नियुक्त किया गया है?
उत्तर- फ्रांस

17. टेनिस में कितने बार ग्रैंड स्लैम जीतने वाली मारिया शारापोवा ने हाल ही में टेनिस से सन्यास का ऐलान किया है?
उत्तर- 5 बार

18. हाल ही में किस देश में चीन और दक्षिण कोरिया के बाद कोरोना वायरस से 26 लोगों की मौत का मामला सामने आया है?
उत्तर- ईरान

19. हाल ही में कौन सा देश महिलाओं को मुफ्त सैनेटरी उत्पाद देने वाला पहला देश बन गया है?
उत्तर- स्कौटलैंड

14/03/2020 curren affairs in hindi and english

bihar gk important question answer

Current affairs in english :

1. Government of India declared which virus to be a notified disaster
Is done?
Answer: Corona virus

2. For the next how many days the government has the facemask and hand Have the sanitizer been declared an essential item?
Answer – 100 days

3. In how many stages will 2021 census be completed?
Answer – 2 steps

4. Which country hosted Sir Creek at WION’s Global Summit in Dubai
Has the controversy raised?
Answer: Pakistan

5. Who has assumed additional charge of Director General of BSF?
Answer- Surjit Singh Deswal

6. Who has resigned from Nidshake Board of Microsoft?
Answer: Bill Gates

7. India’s first digital parcel locker in which state post office
Has the service started?
North-West Bengal

8. Where is the Limca Book, India’s first live cooking museum
Is included in the off record?
Answer: Karnataka

9. How much GST tax has been done on mobile phones by GST Council is?
Answer: 18%

10. According to Hurun Global Rich List-2020, who has become the ninth richest person in the world?
Answer: Mukesh Ambani

11. Badminton star PV Sindhu has been appointed as the brand ambassador of which state government’s anti-corruption helpline?
Answer: Andhra Pradesh

12. Which High Court has banned the strike of students?
Answer – Kerala High Court

13. Who has announced the holding of “Responsive Artificial Intelligence 2020” in New Delhi for social empowerment?
Answer – Central Government

14. Which of the following state assembly has recently passed a resolution related to caste-based census?
Answer: Bihar Legislative Assembly

15. Which day is celebrated in India on 28 February?
Answer: National Science Day

16. In which country Javed Ashraf has been appointed as the next Ambassador of India?
Answer: France

17. How many times Maria Sharapova, who won the Grand Slam in tennis, recently announced her retirement from tennis?
Answer – 5 times

18. Recently, in which country 26 people died due to corona virus after China and South Korea?
Answer: Iran

19. Recently which country has become the first country to give free sanitary products to women?
Answer – Scotland

Join our Telegram group for letest updates…

Related Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.