Current Affairs in Hindi and English 6 April 2020

Current Affairs in Hindi and English : 6-04-2020 Importance gk MCQs

Current Affairs in hindi

1. नेशनल कम्पनी लॉ ट्रिब्यूनल के कार्यवाह अध्यक्ष कौन है ?

उत्तर- B.S.V प्रकाश कुमार

भारत मे कम्पनी के मुद्दों का समाधान प्रदान करने के लिए कंपनी अधिनियम 2013 के तहत 1 जून 2016 को राष्ट्रीय कंपनी कानून न्यायाधिकरण का गठन किया गया । राष्ट्रीय कंपनी कानून न्यायाधिकरण का मुख्यालय – नई दिल्ली ।

2. कोविड-19 के लिए भारत की पहली स्वदेशी परिक्षण किट ‘मायलैब पैथोडिटेक्ट’ को कहाँ लांच किया गया है?

उत्तर- पुणे

3. हाल ही में ‘ न्यायमूर्ति रजनीश ओसवाल ‘ किस राज्य के हाईकोर्ट के न्यायाधीश बने हैं?

उत्तर- जम्मू कश्मीर

4. हाल ही में ‘अंतर्राष्ट्रीय खाद्यान्न जागरुकता दिवस’ कब मनाया गया है?

उत्तर- 4 अप्रैल

5. हाल ही में हॉकी में 100 से अधिक गोल करने वाले खिलाड़ियों की लिस्ट में कौन शिर्ष पर पहुँच गया है ?

उत्तर- सोहेल अब्बास

6. राज्यसभा दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर- 3 अप्रैल

7. गिनीज वर्ल्ड रिकॉर्ड ने हाल ही में किस देश के “बॉब वेटन” को दुनिया का सबसे बुजुर्ग जीवित व्यक्ति का खिताब दिया है?
उत्तर- ब्रिटेन

8. “ऑपरेशन संजीवनी” के तहत भारतीय वायुसेना ने किस देश को आवश्यक दवाइयों की सहायता प्रदान कर रहा है ?

उत्तर- मालदीव

9. भारत में राष्ट्रीय समुद्री दिवस कब मनाया जाता है ?

उत्तर- 5 अप्रैल

10. वर्ष 2020 के लिए अंतर्राष्ट्रीय माइन जागरूकता और सहायता दिवस 4 अप्रैल का विषय क्या है ?

उत्तर- टुगेदर फॉर माइन एक्शन

current affairs 5 april

Join our telegram group for letest

Current affairs in english

1. Who is the acting chairman of the National Company Law Tribunal?

Answer – B.S.V Prakash Kumar

The National Company Law Tribunal was constituted on 1 June 2016 under the Companies Act 2013 to provide solutions to company issues in India. Headquarters of National Company Law Tribunal – New Delhi.

2. Where is India’s first indigenous testing kit ‘MyLab Pathodetect’ launched for Kovid-19?

Answer: Pune

3. Recently ‘Justice Rajneesh Oswal’ has become a judge of the High Court of which state?

Answer: Jammu Kashmir

4. Recently ‘International Food Awareness Day’ has been celebrated?

Answer: 4 April

5. Recently, who has reached the top of the list of players scoring more than 100 goals in hockey?

Answer – Sohail Abbas

6. When is Rajya Sabha Day celebrated?

Answer: 3 April

7. The Guinness World Record recently named “Bob Watton” of which country as the oldest living person in the world?
Answer: Britain

8. Under “Operation Sanjeevani”, which country is providing essential medicines support to the Indian Air Force?

Answer: Maldives

9. When is National Maritime Day celebrated in India?

Answer: 5 April

10. What is the theme of International Mine Awareness and Assistance Day 4 April for the year 2020?

Answer – Together for Mine Action

Join our telegram group for letest

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.