Current Affairs in Hindi and English : 5 April 2020 || Important gk,gs MCQs

Current Affairs in Hindi and English : 5-04-2020

Current affairs in hindi :

1. किस टेलिस्कोप के द्वारा नासा के खगोलविदों ने एक मध्य आकार के ब्लैक होल की खोज की है ?

उत्तर- हबल स्पेस टेलीस्कोप ।

● इस खोज को देखने के लिए उपयोग किया गया –

इस खोज को देखने के लिए हबल स्पेस टेलीस्कोप , नासा चंद्र एक्स-रे ऑब्जर्वेटरी और यूरोपियन स्पेस एजेंसी एक्स-रे मल्टी-मीटर मिशन ऑब्जर्वेटरी का उपयोग किया गया ।

2. हबल स्पेस टेलीस्कोप के द्वारा किस ब्लैक होल का खोज किया गया ?

उत्तर- इंटरमीडिएट-मास ब्लैक होल ।

3. भारत सरकार ने किस वर्ष तक “विदेश व्यापार नीति 2015-2020” का विस्तार करने की योजना बनाई है?

उत्तर- 2021 तक ।

4. हाल ही में  “फिलिप वारेन एंडरसन ” का 96 साल की उम्र में निधन हो गया , वे किस क्षेत्र से सम्बंधित थे ?

उत्तर- भौतिक विज्ञानी और नोबेल पुरस्कार विजेता ।

5. ‘निधि’ एवं ‘प्रयास’ कार्यक्रम भारत सरकार के किस विभाग के अंतर्गत संचालित किये जा रहे हैं ?

उत्तर- विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी ।

6. भारत सरकार द्वारा कोविड- 19 संक्रमण को ट्रैक करने के लिए कौन सा ऐप बनाया गया है ?

उत्तर- आरोग्य सेतु ऐप ।

7. ‘द डेथ औफ जीसस’ पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई है?

उत्तर- जे. एम. कोएट्जी ।
( यह पुस्तक इसी वर्ष 2020 में लिखी गई)

8. जम्मू कश्मीर में कितने साल से रहने वाले नागरिक डोमिसाइल के हकदार होंगे ?

उत्तर- 15 साल ।

9. भारत में लॉकडाऊन के बीच एयर फोर्स ने मालदीव तक 6.2 टन मेडिकल सप्लाई के लिए कौन सा अभियान चलाया ?

उत्तर- ओपरेशन संजीवनी ।

10. हाल ही में नासा ने सूर्य अध्ययन के लिए किस मिशन की घोषणा की है ?

उत्तर- सनराइज़ ।

11. संयुक्त राष्ट्र के COP-26 जलवायु परिवर्तन शिखर सम्मेलन का आयोजन 2021 में किस शहर में किया जाएगा ?

उत्तर- ग्लासगो ।

12. हाल ही में “टोनी लुईस” का निधन हो गया, वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?

उत्तर- खेल (क्रिकेट) ।

13. 2021 में एशियाई युवा खेलों की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?

उत्तर- चीन ।

14. विश्व बैंक ने कोरोना के प्रकोप से निपटने के लिए भारत को कितने डॉलर की आपातकालीन सहायता   मंजूर की है ?

उत्तर- एक अरब डॉलर ।

Current affairs 4 april

Economics MCQs

Current affairs in English :

1. By which telescope NASA astronomers have discovered a mid-size black hole?

Answer: Hubble Space Telescope

● Used to see this discovery –

Hubble Space Telescope, NASA Lunar X-ray Observatory and European Space Agency X-ray Multi-Meter Mission Observatory were used to see this discovery.

2. Which black hole was discovered by the Hubble Space Telescope ?

Answer: Intermediate-mass black hole

3. Government of India plans to extend “Foreign Trade Policy 2015-2020” by which year?

Answer– By 2021

4. Recently “Philip Warren Anderson” died at the age of 96, he was related to which field?

Answer – Physicist and Nobel Prize winner

5. ‘Nidhi’ and ‘Prayas’ programs are being conducted under which department of the Government of India?

Answer: Science and Technology

6. Which app has been created by the Government of India to track Kovid-19 infection?

Answer- Arogya Setu App

7. The book ‘The Death of Jesus’ has been written by

Answer- J. M. Koetji
(This book was written in the same year 2020)

8. How long will a citizen of Jammu and Kashmir be entitled to domicile?

Answer: 15 years

9. In the midst of the lockdown in India, what campaign did the Air Force carry out for the 6.2 tonne medical supply to the Maldives?

Answer: Operation Sanjeevani

10. Recently, NASA has announced which mission for sun studies?

Answer: Sunrise

11. In which city will the United Nations COP-26 Climate Change Summit be organized in 2021?

Answer: Glasgow

12. Recently “Tony Lewis” passed away, he was related to which field?

Answer- Sports (Cricket)

13. Which country will host the Asian Youth Games in 2021?

Answer: China

14. How many dollars of emergency assistance has been approved by the World Bank to India to deal with the outbreak of Corona ?

Answer- One billion dollars.

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.