Today current affairs 10 april 2020 || hindi and inglish MCQs

Today current affairs 10 april 2020 || Important gk in hindi and inglish MCQs.

Current affairs in hindi

1. नासा ने वर्ष 2024 तक चंद्रमा के दक्षिणी ध्रुव पर पहला मानव शिविर स्थापित करने का निर्णय लिया है, उसका नाम क्या है?
उत्तर- आर्टेमिस

2. किस देश के प्रधानमंत्री ने कोविड- 19 पर लगाम लगाने के लिए कई क्षेत्रों में आपातकाल लागू कर दिया है?
उत्तर- जापान

3. भारत सरकार ने कोरोना वायरस के खतरे को देखते हुए देशभर में मेडिकल सप्लाई की आपूर्ति के लिए किस पहल की शुरुआत की है?
उत्तर- लाइफलाइन उड़ान

4. क्रिकेट के कौन सा नियम देने वाले टोनी लुईस का निधन हो गया है?
उत्तर- डकवर्थ लुईस नियम

5. भारत ने हाइड्रोक्सी क्लोरोक्विन दवाओं के निर्यात पर लगा प्रतिबंध हटा दिया है, इसका प्रयोग किस बीमारी में होता है?
उत्तर- मलेरिया

6. विदेश मंत्रालय के नए प्रवक्ता कौन बने हैं?
उत्तर- अनुराग श्रीवास्तव

7. कोविड- 19 के कारण कौन सा गोल्फ टूर्नामेंट 1945 के बाद पहली बार रद्द किया गया है?
उत्तर- ब्रिटिश ओपन

8. भारतीय मूल की सांसद लीजा नंदी को किस देश की विदेश छाया मंत्री नियुक्त किया है?
उत्तर- UK

9. डोपिंग की वजह से किस देश के वेटलिफ्टरों पर ओलंपिक 2020 में बैन लगा है?
उत्तर- थाईलैंड और मलेशिया

10. किस राज्य में एक ‘ दरवाजा वितरण योजना ‘ शुरू किया गया है?
उत्तर– केरल

11. किस राज्य ने प्रवासी श्रमिकों को 1000 रुपये देने की घोषणा की है?
उत्तर- बिहार

●corona virus related important test series

● current affairs 9 april

Current affairs in english

1. NASA has decided to establish the first human camp on the southern pole of the Moon by 2024, what is his name?

Answer – Artemis

2. Which country has the appointment of Emergency in many areas to keep the revolution of Kavid-19?

Answer: Japan

3. In the view of the danger of the Corona virus, the initiative has started the supply of medical supply to the country?

Answer – Lifeline Flight

4. Those Louise has passed the rule of cricket?

Answer- Dakworth Louise Rule

5. India has removed ban on the export of hydroxy chloroquin drugs, what is the use of it in the disease?

Answer-Malaria

6. Who is the new spokesman of the Ministry of External Affairs?

Answer– Anurag Srivastav

7. For the first time after the Covid-19, the Golf Tournament has been canceled for the first time?

Answer- British Open

8. Which of the Indian origin has been appointed to the Malay Lira Nandi minister?

Answer – UK

9. Which country’s weightties is the BELI in the 2020?

Answer- Thailand and Malaysia

10. Which state has been started in a ‘door distribution plan’?

Answer – Kerala

11. Which state has announced the delivery of milk to workers?

Answer– Bihar

Join our telegram group for letest updates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.