general knowledge mcqs || upsc gk , ssc gk and railway gk gs in hindi

general knowledge mcqs || upsc gk , ssc gk and railway gk gs in hindi / English

Gk mcqs in hindi:-

1. किसे 1857 महासंग्राम में अंग्रेजों का साथ देने के कारण लड़ाकू जाती घोषित किया गया ?

उत्तर – गोरखा, पठान और सिख

2. 29 मार्च 1857 को बैरकपुर में मंगल पांडे का विद्रोह हुआ था ?

उत्तर-34 वी रेजिमेंट में

3. नए राज्यों के निर्माण से संबंधित विधेयक संसद में रखे जाते हैं ?

उत्तर- राष्ट्रपति के पूर्वानुमति से

4. किस में सजीव और निर्जीव दोनों के गुण पाए जाते हैं ?

उत्तर- वायरस

5. संविधान में भारत देश का नाम क्या है ?

उत्तर- भारत तथा इंडिया

6. निम्न में से कौन सदिश राशि है ?

उत्तर- विस्थापन , बल , त्वरण

7. सोना चांदी तांबा जैसे कीमती खनिज कहां मिलते हैं ?

उत्तर- आग्नेय चट्टान से

8. बल की व्याख्या होती है

उत्तर- न्यूटन के पहले नियम से

9. चंपारण में जमीन और मकान गिरवी रखने की उत्पीड़न प्रथा थी

उत्तर- सती प्रथा

10. पृथ्वी का औसत घनत्व कितना है

उत्तर- 5.5 gm / cm^3

Daily current affairs

Mcq test series

11. माइक्रोफोन में ऊर्जा का रूपांतरण होता है ?

उत्तर- ध्वनि ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में

12. ओराइजा सैटाइवा ( oryza sativa ) किसका वैज्ञानिक का नाम है ?

उत्तर- धान का ( गेंहू- tyticam sticam )

13. 2011 की जनगणना के अनुसार देश की जनसंख्या का कितना प्रतिशत जनसंख्या खेती से संबंधित क्षेत्र में लगा है ?

उत्तर- 54.6%

14. भाषा के आधार पर बनने वाला पहला राज्य कौन है ?

उत्तर- आंध्र प्रदेश 1953

(1956 राज्य पुनर्गठन आयोग )

15. 18 57 के महासंग्राम का तत्कालीन कारण बना-

उत्तर- नया एनफील्ड राइफल

16. कोनिया वेग (angural velocity ) का मात्रक क्या है ?

उत्तर- रेडियन / सेकंड

17. कपड़े सुखाने की मशीन किस सिद्धांत पर काम करती है ?

उत्तर- अपकेंद्रीय बल सेंट्रीफुगल फोर्स

18. 1857 के महासंग्राम का सैन्य नेतृत्व किसने किया था ?

उत्तर- बख्त खां

19. दूध उत्पादन में भारत का स्थान है ?

उत्तर- पहला

20. पृथ्वी का केंद्रीय भाग बना होता है ?

उत्तर- निखिल तथा लोहा से ( NIFE )

21. बैक्टीरिया का खोज किसने किया था ?

उत्तर- ल्यूवेन हॉक ने

22. ककोलत जलप्रपात कहां स्थित है ?

उत्तर- नवादा में

23. किसने रानी लक्ष्मी बाई के बारे में कहा था ‘क्रांतियों में वह अकेली मर्द थी’ ?

उत्तर- हीरोज

24. मछली उत्पादन में भारत का स्थान कौन सा है ?

उत्तर- दूसरा पहला चीन

25. न्यूटन बराबर होता है-

उत्तर- 10^5 डाइन के

26. चंपारण में तीन कठिया प्रथा की समस्या को लेकर राज कुमार शुक्ला महात्मा गांधी से पहली बार कहां मिले ?

उत्तर- लखनऊ में

27. भारत में दलित व्यवस्था किस प्रकार की व्यवस्था है ?

उत्तर- बहुदलीय

28. भारत में राजनीतिक दल को मान्यता कौन देता है ?

उत्तर- निर्वाचन आयोग 25 जनवरी 1950

29. भारत में किसी पार्टी को राष्ट्रीय पार्टी बनने के लिए कम से कम कितने मत प्राप्त करने चाहिए ?

उत्तर- 6% वैध मत ( चार से अधिक राज्यों में पार्टी )

30. संविधान में मौलिक कर्तव्य जोड़े जाने की सिफारिश किस समिति द्वारा की गई ?

उत्तर- स्वर्ण सिंह समिति द्वारा । यह न्यायालय द्वारा परिवर्तनीय नही है ।

Join our telegram group for letest updated

General knowledge in English

1. Who was declared a fighter caste in 1857 Mahasangram for supporting the British?

Answer: Gorkha, Pathan and Sikh

2. On March 29, 1857, there was a revolt of Mangal Pandey in Barrackpore?

In North-34th Regiment

3. Bills related to the creation of new states are introduced in Parliament?

Answer – With the prior approval of the President

4. In which are the properties of both living and non-living?

Answer: Virus

5. What is the name of the country of India in the Constitution?

Answer: India and India

6. Which of the following is a vector sign?

Answer – Displacement, force, acceleration

7. Where are precious minerals like gold, silver, copper found?

Answer: By igneous rock

8. Definition of force

Answer: From Newton’s first law

9. In Champaran, there was harassment practice of mortgaging land and house.

Answer: Sati practice

10. What is the average density of the Earth?

Answer – 5.5 gm / cm ^ 3

11. What is the conversion of energy into a microphone?

Answer: Sound energy into electrical energy

12. Oryza sativa is the scientific name of

Answer: Paddy (wheat-tyticam sticam)

13. According to the 2011 census, what percentage of the country’s population is in the area related to agriculture?

Answer – 54.6%

14. Who is the first state to be formed on the basis of language?

Answer – Andhra Pradesh 1953

(1956 State Reorganization Commission)

15. The then cause of the Mahasangram of 1857 became-

Answer – New Enfield Rifle

16. What is the unit of angural velocity?

Answer – radian / second

17. What principle does a clothes dryer work on?

Answer – Centrifugal force centrifugal force

18. Who led the military battle of 1857 Mahasangram?

Answer: Bakht Khan

19. India ranks in milk production?

Answer: First

20. The central part of the Earth is made up of –

Answer: Nikel and Iron (NIFE)

21. Who discovered bacteria?

Answer: Leuven Hawk

22. Where is Kakolat Falls located?

Answer: In Nawada

23. Who said about Rani Laxmi Bai ‘she was the only man in the revolutions’?

Answer: Heroes

24. Which is India’s place in fish production?

Answer: Second first China

25. Newton equals-

Answer: 10 ^ 5 of dyne

26. Where did Raj Kumar Shukla meet Mahatma Gandhi for the first time about the problem of the three Kathia system in Champaran?

Answer: In Lucknow

27. What type of system is Dalit in India?

Answer: Multi-party

28. Who recognizes a political party in India?

Answer – Election Commission 25 January 1950

29. In India, how many votes should a party get to become a national party?

Answer – 6% valid vote (party in more than four states)

30. Which committee recommended the fundamental duty to be added to the Constitution?

Answer- by Swarn Singh Committee. It is not changeable by the court.

Join our telegram group for letest updated

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.