Current Affairs Today in Hindi and English: 9 February 2020

Most important current affairs today in Hindi and English

हिंदी में पढ़े :

1. 8 फरवरी 1909 को फ्रांस और किस यूरोपीय देश ने मोरक्को की संधि पर हस्ताक्षर किए थे?
उत्तर- जर्मनी

2. हाल ही में किस राज्य में “जनसेवक योजना” शुरू किया गया है?
उत्तर- कर्नाटक

3. भारत के साथ किस देश ने भारत को कच्चे तेल के आयात के लिए पहली बार अनुबंध पर हस्ताक्षर किए हैं?
उत्तर- रूस

4. हाल ही में बौद्धिक संपदा सूचकांक 2020 में भारत को कौन – सा स्थान प्राप्त हुआ है?
उत्तर- 40
(2019 में भारत 36 वें स्थान पर था)

5. हाल ही में किसे राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने कुष्ठ रोग के खिलाफ किए गए प्रयासों के लिए “अंतरराष्ट्रीय गांधी पुरस्कार” से सम्मानित किया है?
उत्तर- डॉ एन. एस. धर्मशक्तु

6. इंडिया इंटरनेशनल सीफूड शो के 22वें संस्करण का आयोजन किस राज्य में किया जा रहा है?
उत्तर- केरल
(इसका 21वाँ संस्करण जनवरी 2018 में गोवा में किया गया था)

7. हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक ( RBI ) वितीय साक्षरता सप्ताह 2020 मनाने जा रहा है । यह कब से मनाया जाएगा?
उत्तर- 10 फरवरी से 14 फ़रवरी तक

8. हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री पांच दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर भारत आए हैं?
उत्तर- श्रीलंका ( महिंद राजपक्ष )

9. हाल ही में सेंट्रल एशिया बिजनेस कॉउन्सिल को कहाँ लांच किया गया है?
उत्तर- नई दिल्ली

10. हाल ही में किस राज्य में “जलजीवन मिशन” लांच किया गया है?
उत्तर- जम्मू कश्मीर

Read in English :

1. France and which European country signed the morocon treaty on 8 February 1909?

Answer: Germany

2. Recently in which state “Jansevak Yojna” has been started?

Answer: Karnataka

3. Which country has signed a contract with India for the first time to import crude oil to India?

Answer: Russia

4. Recently India has got which place in the International Intellectual Property index 2020?

Answer – 40
(India was ranked 36 in 2019)

5. Recently who has been awarded the “International Gandhi Award” by President Ramnath Kovind for his efforts against leprosy?

Answer – Dr. N.S Dharmashaktu

6. The 22nd edition of India International Seafood Show is being held in which state?

Answer: Kerala
(Its 21st edition was done in Goa in January 2018)

7. Recently when will Financial Literacy Week 2020 be celebrated?

Answer: 10 February

8. Recently the Prime Minister of which country has visited India on a five-day official visit?

Answer: Sri Lanka ( Mhinda Rajapaksa )

9. Where has Central Asia Bussiness Counciling recently launched?

Answer: New Delhi

10. Recently in which state “Jaljeevan Mission” has been launched?

Answer: Jammu Kashmir

Also read –

8 february 2020 current affairs

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.