Current Affairs Today : 7 february 2020 | english and hindi

Today most important current affairs : 07 February 2020

1. ICC अंडर-19 विश्व कप 2020 कहाँ आयोजित किया गया?
उत्तर- दक्षिण अफ्रीका

2. हाल ही में किसने कोल इंडिया का पदभार संभाला है?
उत्तर– प्रमोद अग्रवाल

3. हाल ही में भारत का सबसे बड़ा ग्रामीण प्रौद्योगिकी मेला “ANTAHPRAGYAN 2020” कहाँ पर आयोजित किया गया?
उत्तर– तेलंगाना
(तेलंगाना के निर्मल जिले में स्थित राजीव गाँधी यूनिवर्सिटी औफ नौलेज टेक्नोलॉजी में)

4. हाल ही में किसे भारतीय पैरालंपिक समिति का अध्यक्ष चुना गया है?
उत्तर- दीपा मलिक

5. 5 फरवरी 2020 को किस भारतीय शहर को “विश्व धरोहर शहर” (WORLD HERITAGE CITY) में शामिल किया गया?
उत्तर- जयपुर
(स्थापना- 1727 , राजा जयसिंह द्वारा)

6. बजट 2020-21 में ग्रीन एनर्जी उपकरण पर आयात शुल्क को कितने प्रतिशत बढ़ा दिया गया है?
उत्तर- 20%

7. आइफा अवार्ड समारोह 2020 का आयोजन 27 और 29 मार्च को किस शहर में होगा?
उत्तर- इंदौर (मध्यप्रदेश)

8. केन्द्र सरकार ने राम मंदिर के लिए ट्रस्ट का ऐलान किया है, इस ट्रस्ट का नाम क्या है?
उत्तर- श्री राम जन्मभूमि तीर्थ क्षेत्र।

● Read 6 february current affairs click here

Read in English : Current Affairs Today

1. Where was the ICC Under-19 World Cup 2020 held?

Answer – South Africa

2. Recently who took over coal India?

Answer – Pramod Aggarwal

3. Recently India’s largest rural technology fair ” Antahpragyan 2020 ” was held at?

Answer: Telangana
(In Rajiv Gandhi University of Knowledge Technology, located in Nirmal District of Telangana)

4. Recently who has been elected as the chairman of Paralympic Committee of India?

Answer- Deepa Malik

5. Which Indian city was included in “WORLD HERITAGE CITY” on 5 February 2020?

Answer: Jaipur
(Established- 1727, by Raja Jai Singh)

6. What percentage of the import duty on green energy equipment has been increased in Budget 2020-21?
Answer – 20%

7. The I I F A award ceremony 2020 will be held on 27 and 29 March in which city?

Answer – Indore (Madhya Pradesh)

8. The central government has announced a trust for Ram temple, what is the name of this trust?

Answer – Shri Ram Janmabhoomi Tirtha Kshetra.

● Read 6 february current affairs click here

2 Comments

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.