Current Affairs 30 march in Hindi and English : important mcqs

Current Affairs 30-03-2020 in Hindi and English important mcqs for all competitive exam

Current affairs in hindi

1. हाल ही में RBI ने 1 अप्रैल से कितने बैंकों का विलय कर 4 बैंक बनाने की अधिसूचना जारी की?
उत्तर- 10

(PNB में – ओरिएंटल बैंक औफ कौमर्स और यूनाइटेड बैंक औफ इंडिया का विलय
केनरा बैंक में – सिंडिकेट बैंक का विलय
यूनियन बैंक औफ इंडिया में – आंध्रा बैंक औफ कौरपोरेशन बैंक का विलय
इंडियन बैंक में – इलाहाबाद बैंक का विलय)

2. केंद्र सरकार ने कोविड-19 से निपटने में लगे स्वास्थ्य कर्मियों के लिए किस योजना के तहत बीमा योजना को मंजूरी दी है?
उत्तर- प्रधानमंत्री गरीब कल्याण योजना

3. हाल ही में किसे महावीर चक्र से सम्मानित सेवानिवृत्त वाइस एयर मार्शल का निधन हो गया है?
उत्तर- चंदन सिंह राठौर

4. हाल ही में अर्थ आवर डे किस दिन मनाया गया है?
उत्तर- 28 मार्च

5. जुलाई में शुरू होने वाले “टोक्यो ओलंपिक 2020” को स्थगित किए जाने के बाद अब इसे किस वर्ष आयोजित किया जाएगा?
उत्तर- जुलाई-अगस्त 2021

6. देश भर में जारी लौकडाउन से किन गतिविधियों को छूट प्रदान की गई है?
उत्तर- कृषि गतिविधि

7. भारत ने किस देश के साथ रेल परियोजना समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
उत्तर- जापान

8. किस देश के राष्ट्रपति ने कोविड-19 से निपटने के लिए 20 खरब डौलर के पौकेज की घोषणा की है?
उत्तर- अमेरिका

9. स्वास्थ्य सेवाओं की जानकारी के लिए किस राज्य द्वारा आरोग्य मित्र की नियुक्ति की गई है?
उत्तर- उत्तर प्रदेश

10. मार्च 2020 में RBI के उप-गवर्नर के रुप में किसकी पुनर्नियुक्ति की गई है?
उत्तर- बीपी कानूनगो

powers of prime minister

economics mcqs

general knowledge mcqs

Join our telegram group for letest updtes

Current affairs in english

1. Recently RBI issued notification to merge 4 banks from April 1 to form 4 banks?
Answer: 10

(In PNB – Oriental Bank of Commerce and United Bank of India merged
Canara Bank merges Syndicate Bank
Union Bank of India merged with Andhra Bank of Corporation Bank
In Indian Bank – Merger of Allahabad Bank)

2. Under which scheme has the Central Government approved the insurance scheme for health workers engaged in dealing with Kovid-19?
Answer – Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana

3. Recently the retired Vice Air Marshal who has been awarded Mahavir Chakra has passed away?
Answer– Chandan Singh Rathore

4. On which day has Earth Earth Day been celebrated recently?
Answer: 28 March

5. In what year will it now be held after the “Tokyo Olympics 2020” postponed starting in July?
Answer: July-August 2021

6. Which activities have been exempted from the ongoing shutdowns across the country?
Answer: Agricultural activity

7. India has signed a rail project agreement with which country?
Answer: Japan

8. Which country’s President has announced a package of 20 trillion dollars to deal with Kovid-19?
Answer- America

9. Which state has appointed Arogya Mitra for information about health services?
Answer – Uttar Pradesh

10. Who has been reappointed as Deputy Governor of RBI in March 2020?
Answer: BP kanungo

Join our telegram group for letest updtes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.