Today current affairs in hindi and english: important gk,gs mcq 21-03-2020

Most important current affairs gk , gs mcq – 21 march

Current affairs in hindi :

1. हाल ही में रक्षा मंत्रालय ने LMG गन खरिदने के लिए किस देश की कंपनी के साथ अनुबंध किया ?
उत्तर- इजरायल

2. हाल ही में किस राज्य के मुख्यमंत्री ने राज्यपाल को इस्तीफा सौंपा ?
उत्तर- मध्यप्रदेश ( कमलनाथ )

3. हाल ही में विश्व चैंपियन बौक्सर रोजर मेवेदर का निधन हो गया, वो किस देश के थे ?
उत्तर- अमेरिका

4. किस देश ने भारत के “आभासी G-20 सम्मेलन” के आयोजन के प्रस्ताव को स्वीकार किया ?
उत्तर- सऊदी अरब

5. COVID-19 के कारण होने वाली मृत्यु के मामले में किस देश ने चीन को पीछे छोड़ दिया है?
उत्तर- इटली

6. पुस्तक “My Encounter in Parliament” का विमोचन किया गया, इसके लेखक कौन है ?
उत्तर- भालचंद्र मुंगेकर

7. “एंड्रयू मैल्कम एलिस” ने क्रिकेट से सन्यास की घोषणा की, वे किस देश के खिलाड़ी हैं ?
उत्तर- न्यूजीलैंड

8. सागादावा त्यौहार किस राज्य से संबंधित है ?
उत्तर- सिक्किम

9. FIH द्वारा मेंस मौका प्लेयर औफ द ईयर किस चुना गया है ?
उत्तर- मनप्रीत सिंह

10. 44 वां संविधान संशोधन कब हुआ था ?
उत्तर- 1978

● indian constitution MCQ part-1

● indian constitution MCQ part- 2

Current affairs in english :

1. Recently Ministry of Defense signed a contract with which country’s company to purchase LMG guns ?
Answer: Israel

2. Recently the Chief Minister of which state submitted his resignation to the Governor ?
Answer: madhya pradesh, (kamal nath)

3. Recently World Champion Boxer Roger Mayweather passed away, he was from which country?
Answer: America

4. Which country accepted India’s proposal to organize a “virtual G-20 conference” ?
Answer: Saudi Arabia

5. Which country has overtaken China in the case of death due to COVID-19 ?
Answer: Italy

6. The book “My Encounter in Parliament” was released, who is its author ?
Answer – Bhalchandra Mungekar

7. “Andrew Malcolm Ellis” announced his retirement from cricket, he is a player from which country ?
Answer: New Zealand

8. Sagadava festival is related to which state?
Answer: Sikkim

9. Which chance player of the year has been selected by FIH?
Answer: Manpreet Singh

10. When was the 44th Constitutional Amendment?
Answer – 1978

Join our telegram group for latest updates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.