Current Affairs in Hindi and English most important gk and gs question : 20 march 2020

Current Affairs in Hindi and English most important gk and gs question for all competitive exam

Current Affairs in hindi

1. “नुमालीगढ़ रिफाइनरी” ने किस तेल कम्पनी के साथ कच्चे तेल की बिक्री व खरिद के लिए समझौता किया?
उत्तर- औल इंडिया लिमिटेड

2. किस देश में “COVID-19” (कोरोना वायरस) के टीके का सबसे पहले मानव पर परीक्षण किया?
उत्तर- अमेरिका

3. क्या है कोरोना वायरस ?

उत्तर- सीवियरटी एक्युट रेस्पिरेटरी सिंड्रोम ( सार्स-सीओवी )

इसकी पहचान साल 2003 में हुई । साल 2002 में चीन में पहला इंसान संक्रमित हुआ । 2002 से 2003 में चीन/हांगकांग में करीब 650 लोगों की मौत हुई । माना जाता है यह बिल्लीयो जैसे बिलाव के जरिए इंसान में आया था ।

मिडिल ईस्ट रेस्पिरेट्री सिंड्रोम ( मर्स-सीओवी )

इस संक्रमण का पहला मामला सन 2012 में सऊदी अरब में देखा गया । मिडिल ईस्ट में इसवायरस के संक्रमण से 800 से अधिक लोगों की जान गई या संक्रमण वोट के जरिए इंसानों में फैला ।

चीन में सार्स जैसा वायरस- पहला मामला चीन के वुहान में दिसंबर 2019 के अंत में दिखा ।

कोरोना वायरस के बारे में विस्तार से जानने के लिए इस ( click here ) लिंक को क्लीक कर के डाऊनलोड करे

4. मार्च 2020 में जारी “वुमेन औन बोर्ड” रिपोर्ट में भारत किस स्थान पर रहा?
उत्तर- 12 वें

5. हाल ही में किस राज्य की विधानसभा में राष्ट्रीय जनसंख्या रजिस्टर (NPR) और राष्ट्रीय नागरिक रजिस्टर (NRC) के खिलाफ प्रस्ताव पारित किया गया?
उत्तर- दिल्ली

6. ग्रीस की पहली महिला राष्ट्रपति कौन बनीं हैं?
उत्तर- कतेरीना सकेलोपोलु

7. यस बैंक के नए एमडी और सीईओ कौन बने हैं?
उत्तर- प्रशांत कुमार

8. हाल ही में उत्तर प्रदेश सरकार के द्वारा “लोक निर्मला सम्मान” किसे प्रदान किया गया?
उत्तर- तीजनबाई
[तीजनबाई एक पंडवानी गायिका (छत्तीसगढ़ का पारम्परिक लोक गीत) है ]

9. 20 मार्च 1739 को दिल्ली सल्तनत पर कब्जा किसने किया था?
उत्तर- नादिरशाह

the indian constitution important mcq

Current Affairs in English

1. “Numaligarh Refinery” signed an agreement with which oil company for the sale and purchase of crude oil?
Answer – All India Limited

2. In which country “COVID-19” (Corona virus) vaccine was first tested on humans?
Answer- America

3. What is Corona virus?

Answer: Severe acute respiratory syndrome (SARS-COV)

It was identified in the year 2003. In 2002, the first humans were infected in China. From 2002 to 2003, about 650 people died in China / Hong Kong. It is believed that it came into humans through cats like cats.

Middle East Respiratory Syndrome (MARS-COV)

The first case of this infection was seen in 2012 in Saudi Arabia. In the Middle East, more than 800 people died due to infection with the virus or the infection spread to humans through votes.

SARS-like virus in China – The first case appeared in Wuhan, China in late December 2019.

4. In which place did India rank in the “Women on Board” report released in March 2020?
Answer: 12th

5. Recently which state assembly passed a resolution against National Population Register (NPR) and National Citizen Register (NRC)?
Answer: Delhi

6. Who has become the first woman President of Greece?
Answer – Katerina Sakelopolu

7. Who has become the new MD and CEO of Yes Bank?
Answer: Prashant Kumar

8. Recently who was awarded “Lok Nirmala Samman” by the Government of Uttar Pradesh?
Answer – Tejnbai
[Teejanbai is a Pandwani singer (traditional folk song of Chhattisgarh)]

9. Who captured the Delhi Sultanate on 20 March 1739?
Answer: Nadirshah

Join our telegram group for new updates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.