Home Current Affairs Current Affairs in Hindi and English gk,gs question : 18 March

Current Affairs in Hindi and English gk,gs question : 18 March

by Umeeka

Current Affairs In Hindi And English Important Gk, Gs Questions : 18 March

करंट अफेयर्स हिंदी में

1. राष्ट्रीय स्वच्छ गंगा मिशन द्वारा किस शहर में “गंगा आमंत्रण अभियान” आयोजित किया गया?
उत्तर- नई दिल्ली

2. सुनिता चन्द्र किस खेल से संबंधित है?
उत्तर- हॉकी

3. पार्वती आगरा पक्षी विहार किस राज्य में स्थित है?
उत्तर- उत्तर प्रदेश

4. “औल इंग्लैंड ओपन बैडमिंटन चैंपियनशिप” के महिला एकल का खिताब किसने जीता?
उत्तर- ताई जू यिंग

5. नीरज चोपड़ा किस खेल से संबंधित है?
उत्तर- भाला फेंक

6. “ITTF चैलेंजर प्लस ओमान ओपन” के पुरुष एकल का खिताब किसने जीता?
उत्तर- शरत कमल

7. राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने भारत के किस पूर्व मुख्य न्यायाधीश को राज्यसभा के लिए नामित किया?
उत्तर- रंजन गोगोई

8. भारत के लिए सबसे बड़ा हथियार आपूर्तिकर्ता देश कौन है?
उत्तर- रुस

9. “1998 OR2” एक बार फिर से चर्चा में है, ये क्या है?
उत्तर- एक क्षुद्रग्रह

10. मार्च 2020 में “डार्क स्काई नेशन” घोषित किया जाने वाला विश्व का पहला देश कौन बना?
उत्तर- नियु

● 17 march current affairs ● 30 history gk question

Current Affairs in English

1. In which city “Ganga Invitation Campaign” was organized by National Clean Ganga Mission?
Answer: New Delhi

2. Sunita Chandra is related to which sport?
Answer – Chance

3. Parvati Agra Bird Sanctuary is located in which state?
Answer – Uttar Pradesh

4. Who won the women’s singles title of “All England Open Badminton Championship”?
Answer: Tai joo ying

5. Neeraj Chopra is related to which sport?
Answer – Javelin Throwing

6. Who won the men’s singles title of “ITTF Challenger plus Oman Open”?
Answer: Sharat Kamal

7. Which former Chief Justice of India was nominated to the Rajya Sabha by President Ram Nath Kovind?
Answer: Ranjan Gogoi

8. Who is the largest arms supplier country for India?
Answer: Russia

9. “1998 OR2” is once again in the discussion, what is it?
Answer – An asteroid

10. Who became the first country in the world to be declared “Dark sky nation” in March 2020?
Answer: Nieu

Related Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.